Heb jij de app van SafeOnWeb al?

Gepubliceerd op: donderdag 23 december 2021 12.07 u.
Het aantal slachtoffers van phishing is hallucinant: criminelen worden steeds beter en slimmer. Daarom lanceert het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) een Safeonweb-app. Zo wordt je gewaarschuwd voor cyberdreigingen en nieuwe phishingberichten en heb je altijd alle actuele informatie op zak.

Blijf frauduleuze berichten ook altijd doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Zo lopen minder oplettende internetgebruikers geen gevaar. Meer info over de app vind je via volgende weblink: www.safeonweb.be

WhatsApp-fraude

Ook in onze politiezone steeg de afgelopen maanden het aantal aangiftes voor oplichting via WhatsApp.

Hoe werkt WhatsApp-fraude? De oplichter overhaalt het slachtoffer in een chat op WhatsApp om geld over te schrijven door zich voor te doen als een familielid of een goede vriend die in geldnood zit. Dat gaat in een aantal gevallen over tienduizenden euro’s.

Hoe kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude? 

Maak afspraken met familie en vrienden om elkaar nooit geld te vragen via WhatsApp en check altijd rechtstreeks bij de afzender. 

Wees steeds voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie of foto’s via sociale media aangezien dit gebruikt wordt in vaak voorkomende vormen van oplichting. Wanneer je toch via een vreemd nummer wordt gecontacteerd, tracht dan altijd eerst (telefonisch) gehoor te krijgen bij het familielid of kennis via het originele telefoonnummer en vraag na of zij op de hoogte zijn van het WhatsApp-bericht. 

Wat indien je toch het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude? 

  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bij de bank;
  • Probeer de financiële transactie te laten blokkeren;
  • Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter en andere relevante info en geef dit door aan de politie. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten