Gemeente Duffel

Nieuwe brug over Haagbeek

Gepubliceerd op: dinsdag 24 april 2018 10.58 u.
De Haagbeek, op de grens van Duffel met Lier, heeft opnieuw een volwaardige brug. Twee jaar geleden werd de toenmalige brug door een onbekende afgebroken. De GR12, een internationale wandelroute van Amsterdam naar Parijs, is nu weer volledig.

GR12

De GR12 verbindt Amsterdam met Parijs over een afstand van ongeveer 1.000 km. Het gedeelte van Vlaanderen telt 263 km en loopt langs Lier, over Duffel, naar Koningshooikt.

Chronologisch soapverhaal

Op een nacht, ergens eind 2015, was de brug over de Haagbeek plots verdwenen. Er moeten zware middelen zijn ingezet, want de brug was van beton. Zowel de werkgroep trage wegen Koningshooikt als wandelclub Neteland Duffel waren hier niet blij mee. De brug maakte namelijk deel uit van de GR12, een internationale wandelroute van Amsterdam naar Parijs. Dit stuk van de GR12 is ook een gedeelte van het plaatselijke Bunkerpad.

In de loop van 2016 werd een voorlopige brug aangelegd. Einde verhaal? Toch niet. In de week van 5 december was deze brug door forse regen ook verdwenen. De houten noodbrug was weggespoeld tot bij de Itterbeek. Daar lag de plaat min of meer over de beek, maar wankel en onstabiel. Een groepje wandelaars heeft geprobeerd om op deze plek de brug terug te bewandelen. De eerste persoon slaagde hier nog in, maar bij de tweede passage is de plaat gekanteld en werd de wandelaar bijna drenkeling.

Hierna kwam er een stabielere houten brug. Omdat men de bui al zag hangen, werd meteen een stedenbouwkundige aanvraag voor een vaste betonnen brug ingediend bij de stad Lier.

Eind goed, al goed

In december 2017 werd de huidige brug geplaatst. Om het plaatje af te maken creëerde de gemeente Duffel er, in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland, op 15 februari 2018 een rusthoekje met picknickbank.

Contact en openingsuren

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
F.
015 31 54 01
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

gesloten

Morgen

open van 9 - 12 u.
Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten