Natuurpunt koopt percelen in de Goorbosbeekvallei in Duffel met steun van de gemeente

Gepubliceerd op: maandag 9 oktober 2023 11 u.
Natuurpunt Oude Spoorweg koopt, met steun van lokaal bestuur Duffel, vier percelen in de Goorbosbeekvallei in Duffel.

Hiermee kan op drie van de vier percelen waardevol moerasgebied, dat de voorbije decennia ernstig is aangetast, worden beschermd en hersteld. Op het vierde perceel zal bos worden aangeplant. Dankzij deze aankoop wordt het Duffelse natuurgebied Mosterdpot-Goorbosbeekvallei 1,5 hectaren groter.

De gekochte percelen zijn niet alleen belangrijk voor moerasherstel, maar zijn ook essentieel om het overstromingsrisico van de Goorbosbeek voor de omwonenden te beperken.

Onze gemeente heeft al enige tijd de ambitie om deze percelen aan te kopen, maar dat verliep moeizamer dan verwacht. Natuurpunt Oude Spoorweg kwam na lang onderhandelen tot een akkoord met de eigenaars voor een aankoop, maar kon niet meteen de middelen vrijmaken. Als samenwerkende partner zal ons lokaal bestuur Natuurpunt financieel ondersteunen door een nominatieve toelage van 129.003 euro toe te kennen. De terugbetaling van deze toelage is afhankelijk van de beoordeling van het project en werd vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Door de aankoop door Natuurpunt Oude Spoorweg is dit natuurlijke moeras, een unieke brok natuur in Duffel, voor eeuwig en altijd gevrijwaard. Op twee van de percelen kunnen ze het zeer nat en sterk kwelhoudend wilgenvloedbos opwaarderen. Op perceel drie zullen ze de open grote zeggevegetatie versterken en het vierde perceel zal bebost worden zodat het zich kan ontwikkelen tot een vochtig overgangsbos aan de rand van het moeras.

De vier percelen betekenen een uitbreiding van het bestaande natuurgebied Mosterdpot-Goorbosbeekvallei met ongeveer 1,5 ha. Nu Natuurpunt eigenaar is, kunnen ze nadenken over de herstelling van de verstoorde natuur- en waterhuishouding. De eerste stap is een ruiming van de dichtgeslibde sloten zodat ze de kwelwerking kunnen herstellen. Als de natuurwerken afgelopen zijn, leggen ze ook een wandelpad aan, wellicht als vlonderpad zodat het gebied ook voor publiek toegankelijk wordt.

De aankoop van en inrichtingswerken op deze percelen maken deel uit van een Lokaal Hefboomproject Natte Natuur, dat het lokaal bestuur Duffel en Natuurpunt Oude Spoorweg in samenwerking met het strategisch project Mechels Rivierenland (ORIOM) initieerden. Het wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid in kader van de Blue Deal, het plan van de Vlaamse Regering om droogte en wateroverlast structureel aan te pakken met grote investeringen.

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Het onthaal en het vrijetijdsloket in het gemeentehuis zijn toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Met burgerzaken en het omgevingsloket kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten