Gewonde of dode (huis-) dieren

Je komt af en toe wel eens een gewond of dood dier tegen op de openbare weg, dat bijvoorbeeld werd aangereden door een auto. Wat moet je dan doen? En mag je overleden huisdieren zo maar in je tuin begraven?

Gewond of dood?

Ligt het dier in het midden van de weg? Probeer het dan op een veilige manier en zonder het met de handen aan te raken, te verleggen naar de berm. Is het niet mogelijk het dier te verplaatsen, laat het dan liggen. Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan de politie op het noodnummer 101. Dit geldt zowel voor gewonde als voor dode dieren.

Als het om een dood dier gaat en er is geen gevaar, verwittig dan het lokaal bestuur Duffel en de gemeentelijke diensten komen dit ophalen. (Buiten de kantooruren kan je hiervoor terecht bij de lokale politie.) De gemeente heeft een chiplezer om de eigenaar op de hoogte te brengen. De dieren worden gedurende een korte periode bewaard in het technisch centrum voor deze worden opgehaald voor afvoer naar het vilbeluik.

Als het om een gewond dier gaat en er is geen gevaar, neem dan contact op met de lokale politie.

Meer informatie vind je ook op de website van de Vlaamse overheid.

Overleden huisdieren

Heb je een huisdier dat jammer genoeg is overleden en wens je dit graag in de tuin te begraven? Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Je mag je huisdier nooit begraven op het openbaar domein. Het dier mag niet gestorven zijn aan een besmettelijke ziekte en mag niet meer dan 10 kg wegen. De put moet minstens een halve meter diep zijn en je mag je huisdier niet begraven in plastic of een ander slecht afbreekbare verpakking.

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan mag je je huisdier niet in de tuin begraven en moet je dit laten afvoeren via een erkende ophaler. Op de website van de OVAM vind je een lijst van erkende ophalers.

Opvang vogels en wilde dieren

De gemeente werkt samen met VOC Neteland voor de opvang van vogels en wilde dieren.

Het VOC is zeven dagen op zeven open. Hun openingsuren zijn afhankelijk van het seizoen:

  • van april t.e.m. september (broedseizoen): 9 tot 17 u. en 19 tot 21 u.
  • van oktober t.e.m. maart (rustig seizoen): 9 tot 17 u.

Buiten deze uren kan je het dier achterlaten in het opvanghuisje voor het centrum.

Bij twijfel of in geval van nood kan je het VOC bellen op het nummer 014 51 40 41. Stuur geen apps of mails, want deze worden niet doorlopend gelezen. Het VOC vraagt aan elke vinder om het dierzelf naar het VOC te brengen. Zij vangen het gratis op.

Vossen en reeën moeten wel steeds opgehaald worden door opgeleid personeel. Raak ze nooit zelf aan.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten