Duffel moedigt geveltuinen aan voor meer kleur en zuurstof in de woonkernen

Gepubliceerd op: woensdag 19 juni 2024 10 u.
Het lokaal bestuur Duffel wil 20 gezinnen volledig ontzorgen en hen de kans geven om een geveltuin aan te leggen. Hiervoor werkt het lokaal bestuur samen met Groene Gevels vzw, een organisatie die zich inzet voor de vergroening van het stedelijk landschap.

Duffelaars die een geveltuin willen aanleggen, kunnen zich kandidaat stellen via een online formulier op de website t.e.m. 15 augustus. Samen met de geselecteerde inwoners zal de vzw een traject uitstippelen voor de volledig kosteloze aanleg van een geveltuin. Dit traject begint met een plaatsbezoek (september) en vervolgens wordt er een voorstel opgemaakt met de plantkeuze. De klimplant wordt gekozen per oriëntatie (zon, schaduw of halfschaduw) en hierna komt er een voorstel wat betreft de klimhulp. Na goedkeuring van het voorstel door de inwoner, start de aanleg (oktober).

Geveltuinen zorgen voor een aangenamere leefomgeving met meer biodiversiteit, beter luchtkwaliteit, verkoeling en isolatie van de gevel. Maar een geveltuin aanleggen is niet voor alle burgers even gemakkelijk, zowel het administratieve deel als de uitvoering. Daarom willen we de burgers ondersteunen en volledig ontzorgen en neemt de gemeente alle kosten op zich om 20 gezinnen van een geveltuin te voorzien.

De gevels moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het mogelijk zijn om aan de gevel klimhulp te bevestigen en mag het voetpad niet te smal zijn. In het politiereglement zijn alle details te lezen.

Enkele van de voornaamste regels:

  • De inname is beperkt tot de ruimte voor de eigen gevel tenzij akkoord van de buren;
  • Het verzekeren van een vrije voetgangersdoorgang van tenminste 1,20 m;
  • De breedte van het tegeltuintje mag maximaal 50 cm bedragen;
  • Het onderhoud van het tuintje of plantenbak en van de verharding errond, valt ten laste van de bewoner.

Wil je nog wat inspiratie opdoen of de plantengids bekijken, dat kan via deze website: https://groenegevels.be/

De gemeente Duffel is een bijenvriendelijke gemeente en ondertekende het klimaatpact met doelstellingen rond duurzaamheid, ontharding en klimaatadaptatie. Daarom doet Duffel ook mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. De aanleg van geveltuinen is een extra stap in de goede richting voor deze engagementen en we willen graag meer inwoners met dit aanbod overtuigen om gevelgroen aan te brengen.

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

gesloten

Morgen

open van 9 - 12 u. en 13 - 16 u.

Het onthaal en het vrijetijdsloket in het gemeentehuis zijn toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken via werken op afspraak. Je kan het onthaal en het vrijetijdsloket telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u., donderdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 19.30 u. en vrijdag van 9 tot 12 u. De andere diensten kan je telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u., donderdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u. en vrijdag van 9 tot 12 u. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten