Genealogische bronnen Rivierenland

In 2014 startte het stadsarchief van Mechelen met een uniek project: een website met gegevens uit de Mechelse registers van de Burgerlijke Stand en de bevolkingsregisters. Ondertussen is het aantal Mechelse bronnen dat te vinden is op de website aanzienlijk toegenomen: je vindt er ook cijnsregisters, schepenregisters, overlijdensprentjes en ga zo maar verder, en dit van in de middeleeuwen tot ver in de 20ste eeuw.

De genealogische bronnen zijn stukken met persoonsgegevens, die volledig openbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de registers van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters, parochieregisters etc. Jaarlijks doorzoeken vele duizenden mensen deze bronnen en hun bijhorende metadata. Door de uitgebreide digitale zoekmogelijkheden wordt de gezochte informatie in een oogwenk online gevonden en is het zich verplaatsen naar de archiefdienst niet meer noodzakelijk.

Een gezamenlijke digitale doorzoekbaarheid van genealogische bronnen uit de ruimere was een volgende – logische – stap: het biedt ongetwijfeld een enorme meerwaarde naar het publiek en de zorgdragers toe. In 2020 trad het stadsarchief van Lier als eerste partner toe tot het platform. Sinds 2021 staat de website voortaan bekend onder de titel overkoepelende naam Rivierenland. Dit jaar is Willebroek mee opgenomen. En sinds kort vind je er dus ook informatie van Duffel. Voorlopig staan enkel de Duffelse registers van de Burgerlijke Stand op het net. Binnenkort volgen de bevolkingsregisters tussen 1820 en 1891-1900. In een later stadium zullen ook de parochieregisters, die al starten in 1609, opgenomen worden, en wie weet wat nog meer!

Het bijzondere aan deze rijke databank is dat je er makkelijk gegevens kan opzoeken op basis van een naam. Maar die namen moeten natuurlijk eerst worden ingegeven. In Duffel kunnen we al op een mooi team van vrijwilligers rekenen, die samen dit monnikenwerk uitvoeren. Ben je hierin geïnteresseerd en wil jij ook een steentje bijdragen? Neem dan gerust contact op met de gemeentelijke archiefdienst (archiefdienst@duffel.be – 015 30 72 11).

Meer info: www.genealogischebronnenrivierenland.be 

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten