Dat groeit als kool in de samentuin

Gepubliceerd op: maandag 2 maart 2020 8 u.
Een samentuin levert veel meer op dan een lekkere oogst. Deelnemers genieten er ook van de sociale contacten. In samentuin Ganzenhofkes kweken Armand, Guido en Carine hun eigen groenten en fruit. Heb je na hun uitleg de smaak te pakken, dan heb je geluk, want er zijn nog vijf percelen vrij.

Wat zijn volgens jullie de voordelen van samentuinen?

 Armand: “Iedere tuinier huurt zijn of haar eigen perceeltje en bewerkt het volgens de regels van het ecologisch tuinieren. Het grote voordeel van samentuinen is het uitwisselen, of stelen met de ogen, van elkaars kennis. Beginnende tuiniers kunnen terugvallen op de ondersteuning van de VELT-coaches. Er is een demotuin waar je regelmatig uitleg krijgt over de meest courante teelten. Naast het uitwisselen van ervaringen, is de samenaankoop van tuingerief en compost een groot voordeel. Elk voorjaar is er eveneens een samenaankoop van biologisch plantgoed. Zo kan je starten met gezonde plantjes. Omdat je in een samentuin geen pesticiden en onkruidverdelgers mag gebruiken, heb je ook garantie op gezonde groenten.”

Wat zaaien of planten jullie?

 Armand: “Naast traditionele, gemakkelijke groenten, zoals boontjes, wortelen en kolen, zijn er liefhebbers van vergeten groenten. Denk maar aan pastinaak, rode biet en zoete aardappel. Je hebt hier de plaats om te experimenteren. Sommigen wagen zich zelfs met succes aan exoten als de artisjok. Zelf kweek ik elk jaar met grote voldoening witloof. Naast de groenten zijn er ook de bessenperceeltjes die zorgen voor allerlei lekker fruit zoals aardbeien en frambozen.”

Guido en Carine: “Het eerste jaar zijn we begonnen met verschillende soorten kolen, bonen, paprika’s, spruitjes en aardbeien. Maar de ervaring heeft ons geleerd dat sommige groenten minder goed gedijen dan andere. Na vier jaar hebben we onze teelt aangepast aan onze smaak en verbruik. Nu telen we vooral groenten die we echt lekker vinden en die we kunnen inmaken of verwerken tot confituur.”

Wat doen jullie met de oogst?

 Armand: “Een grote diepvries is zeker aangewezen om de overvloed aan groenten op te slaan. Frambozen en de aardbeien zijn plukvers op hun best, maar verwerkt in confituur, doen ze in de winter dromen van een nieuwe oogst.”

Guido en Carine: “We maken van de aardbeien confituur of eten ze vers op. Mijn vrouw heeft geleerd om groenten in te maken (steriliseren) zodat we er de hele winter kunnen van genieten. Er gaat natuurlijk niets boven vers geplukte boontjes die ‘s avonds op je bord liggen. Vrienden of familie eens verrassen met een bakje verse onbespoten aardbeien is ook altijd plezant.”

Waarom doen jullie aan samentuinen?

 Armand: “In eerste instantie was het me louter te doen om te tuinieren als hobby. Het opstarten van de samentuin in 2015 sloot perfect aan op het begin van mijn pensioen. Daardoor had ik dus meer tijd om aan hobby's te besteden. Het principe van de samentuin ontneemt je ook van allerlei praktische beslommeringen. Jaarlijks wordt er gezorgd voor compost; speciaal tuingerief is gemeenschappelijk en moet je niet zelf aankopen.”

Guido en Carine: “We zijn al sinds twee jaar samen op pensioen. Het was daarnaast al lang een gekoesterde droom.”

Hebben jullie dankzij het samentuinen meer sociaal contact?

 Armand: “Alhoewel dit niet de eerste drijfveer was, is dit toch een belangrijke meerwaarde. Je komt er in contact met andere Duffelaars met gemeenschappelijke interesses. Elke maand is er ook een werkmoment waarop gemeenschappelijke werkjes opgeknapt worden, zoals bijvoorbeeld het omzetten van de composthoop en het onderhoud van de paadjes.”

Guido en Carine: “Ja, we hebben heel veel nieuwe vrienden gemaakt. Carine is hofdame en zorgt tijdens het maandelijkse werkmoment samen met een paar andere hofdames en -heren voor een stukje taart of cake voor de werkers.”

Meer informatie?

0483 43 22 85 (Erik Meeus) of 015 31 61 24 (Eddy Lenjou)

ganzenhofkes.duffel@gmail.com

www.duffel.be/samentuinen 

Contact en openingsuren

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

gesloten

Morgen

gesloten

Om de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen is het gemeentehuis niet toegankelijk voor klanten tot en met zondag 19 april 2020. Enkel voor strikt noodzakelijke dienstverlening kan je elke werkdag tussen 9 en 16 u. bellen naar het nummer 015 31 12 02. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket op https://www.duffel.be/eloket.

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten