Fietsen in Duffel

Bij het onthaal in het gemeentehuis kan je volgende fietskaarten kopen of gratis krijgen:

  • Fietskaart ‘Antwerpse Kempen’ (9,95 euro)
  • Fietskaart ‘Mechelen en omgeving’ (6,95 euro).
  • Hoevepad, 38 km (gratis)
  • Fietsgids 'Fietsen in en om Antwerpen' (gratis)

Je kan via de website van de Provincie Antwerpen gratis fietsroutes die met Duffel te maken hebben, downloaden.

Vanuit Duffel kan je met de fiets vlot en veilig de steden en regio Antwerpen-Mechelen bereiken via de fietsostrade. 

Hoeveroutes

Het lokaal bestuur heeft samen met de Landelijke Gilde Duffel-Centrum een fiets- en een wandeltraject uitgewerkt. De Duffelse hoeveroutes maken deel uit van een regionaal breder initiatief van vier gemeentes die al 33 jaar samenwerken rond o.m. Open Monumentendag: Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver. De wandel- en fietskaarten van elke gemeente zijn gebundeld in één pakket. Pik zeker een exemplaar op in het gemeentehuis.

Bovenop het kaartenpakket vind je daar ook een themabrochure rond hoeves in onze regio. Je kan hier de themabrochure en de kaart van Duffel downloaden: themabrochure en kaart van Duffel.

Opgelet: geen van de Duffelse hoeves wordt opengesteld. Dat komt omdat ze in privé-eigendom zijn en doorgaans een woonfunctie hebben. Het is dan ook verboden op eigen houtje het gebouw of het erf te betreden.

Een bunkerroute door vier gemeenten

In samenwerking met Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver heeft Duffel een fietstraject langsheen bewaarde bunkers van de KW-linie uitgewerkt dat de vier gemeenten doorkruist.

De KW-linie was een verdedigingslinie die voor de Tweede Wereldoorlog tussen Koningshooikt en Waver gebouwd werd. Ze moest België beschermen tegen een nieuwe Duitse invasie. De bunkers zijn er nog restanten van.

Je kan geen van de bunkers binnenin bezoeken. Wel hebben we filmopnames gemaakt in vier bunkers. De filmpjes kan je je hieronder bekijken:

Je kan hier het fietsrouteplan downloaden: fietsrouteplan. In de brochure ‘Een monumentaal verhaal’, vind je meer duiding over de KW-linie.

Een monumentaal verhaal: kapelletjes

Voor Open Monumentendag 2023 rolde een nieuwe reeks fiets- en wandelroutes met bijbehorende brochure van de persen. Ze tonen het kapelerfgoed in Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte en Bonheiden. Zo ontdek je als fietser of wandelaar maar liefst meer dan 50 kapellen in de regio.

Op het Duffelse traject liggen vandaag nog steeds 26 kleine en grotere kapellen. Op één na zijn ze gebouwd of geplaatst vanuit de katholieke traditie. De meest markante zijn heuse constructies in steen en/of hout. Boom-, gevel- en niskapelletjes zijn ook meegenomen in het verhaal.

De oudste Duffelse kapellen stammen uit de 17e eeuw. Op zondag 10 september zijn ze exclusief open tijdens de Open Monumentendag. De andere zijn 20e-eeuws en doorgaans ontstaan vanuit een verenigings- of wijkinitiatief. Ze zijn verbonden aan de Mariaverering of toegewijd aan een patroonheilige. De recentste kapel, een kunstwerk uit 2008, is losgekoppeld van enige geloofsovertuiging en opgevat als een stilte- of reflectieplek. Ook deze zal geopend zijn tijdens de Open Monumentendag.

Je kan de brochure en fietsroutes hieronder downloaden:

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten