Duffel is fairtradegemeente

Onze gemeente draagt sinds 2008 de titel Fairtadegemeente. Dat betekent dat het lokaal bestuur eerlijke handel, duurzame en ecologische productie, de lokale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel draagt.

We stimuleren Duffelse organisaties, bedrijven, winkels, scholen en verenigingen om fairtradeproducten en producten uit lokale, duurzame handel aan te bieden. Daarnaast informeren we de burgers over de impact van (on)eerlijke handel en sensibiliseren we ze om na te denken over hun koopgedrag.

Fairtradeproducten

Fair Trade betekent dat producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, die ze tevens kunnen produceren in faire en menswaardige omstandigheden. Het garandeert een waardig inkomen en investeringsmogelijkheden voor een betere leef- en werksituatie.

Eerlijke producten zijn te verkrijgen bij lokale supermarkten Delhaize, Okay, LIDL (fairglobeproducten) en Aldi (Lier). In de bijlage onderaan deze pagina vind je een overzicht terug met de veelvoorkomende en betrouwbare labels. Zoek naar die labels op de verpakking zodat je zeker bent dat het product eerlijk, duurzaam en/of maatschappelijk verantwoord geproduceerd werd.

Oxfam Wereldwinkel Duffel

Oxfam-Wereldwinkel Duffel vind je in de Kiliaanstraat 31.

Bij Oxfam-Wereldwinkels kun je voeding en artisanaat uit eerlijke handel kopen, maar ook solidariteitsproducten en cultuurdragers. Oxfam België werkt met drie basisprincipes: een eerlijke minimumprijs voor producten, een vaste premie (voor fair trade, bio en/of kwaliteit) en samenwerking met een partner ter plaatse. De coöperatie ter plaatse beslist waar ze de premie voor inzetten (onderwijs, gezondheidscentra, materiaal, …). Zo werken de partners ter plaatse aan betere leef- en werkomstandigheden.

Oxfam-Wereldwinkels is méér dan een geheel van winkels. Het is ook een dynamische beweging van ongeveer 7.500 vrijwilligers. Via educatie en actie proberen ze het bewustzijn van het publiek te vergroten over de wanverhoudingen in de wereldhandel.

Duurzame matches

Naar aanleiding van de 10-daagse campagne van Week van de Fair Trade in 2020 zetten we ‘duurzame matches’ in de kijker.

We gingen voor jou op zoek naar 'duurzame matches' in onze gemeente. We leggen daarbij de link tussen lokale producten en eerlijke handel. Want beide dragen ze bij aan een duurzame samenleving.

Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je meer weten over de logo’s die fairfrade-, biologische en duurzame producten labelen? Ontdek enkele van onze Duffelse ‘duurzame matches’ én informatie over de duurzame labels via het overzicht dat je onderaan deze pagina kan downloaden.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten