Eikenprocessierupsen

Op eikenbomen kan je in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Dit 'natuurverschijnsel' is de larve van de eikenprocessievlinder. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts 'in processie' op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten takken in bomen. Na contact met de brandhaartjes van deze rupsen ondervinden veel mensen jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen. Raak deze nesten nooit aan maar verwittig het lokaal bestuur Duffel.

Hoe aanvragen?

Als de rupsen niet direct hinder veroorzaken, moeten ze niet bestreden worden. Heb je toch last van de rupsen op privé-domein en is het niet mogelijk een veilige afstand te bewaren tot deze ontpoppen? (Denk bijvoorbeeld aan kinderen of een haard dicht bij je terras.). Dan contacteer je best een gespecialiseerde firma om ze te bestrijden. De gemeente verwijdert geen nesten op privé-eigendom.

Zie je een nest in de bomen op het openbaar domein, dan contacteer je het omgevingsloket. De gemeente behandelt indien nodig de nesten dan zelf. 

Meer info

Probeer de rupsen niet zelf te bestrijden. Gebruik geen insecticiden, want deze middelen kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu en hebben geen effect op irriterende haren. Spuit de rupsen zeker niet weg met een hogedrukreiniger, want de haren van de rupsen kunnen dan via de lucht verspreid geraken. 

De provincie Antwerpen heeft een interactieve eikenprocessierupsenkaart om de evolutie te kunnen opvolgen. Meld daarom de aanwezigheid van de rupsen via onderstaande link. 

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten