Gemeente Duffel

Bestrijding eikenprocessierupsen

Gepubliceerd op: dinsdag 24 april 2018 10.40 u.
Eikenprocessierups Provincie Antwerpen
Op eikenbomen kan je in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Na contact met de brandhaartjes van deze rupsen ondervinden veel mensen irritaties aan ogen of luchtwegen. Raak deze nesten nooit aan maar verwittig de gemeente als het gaat om nesten op openbaar domein.

Wat zijn eikenprocessierupsen?

Die rupsen zijn de larven van de eikenprocessievlinder. De eikenprocessievlinder is een onschuldige zwart-grijze nachtvlinder. De rupsen waar deze vlinder uit voortkomt, zijn echter minder onschuldig. Het zijn de brandharen op het lijfje van deze rups die hinder kunnen veroorzaken: hevige jeuk, brandwonden op de huid en schade aan ogen en luchtwegen.

Meld nesten op openbaar domein aan gemeente

Raak de rupsen en nesten niet aan en probeer ze zelf niet te bestrijden. Gebruik geen insecticiden want deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu en hebben geen effect op de irriterende haren. Spuit de rupsen zeker niet weg met een hogedrukreiniger, want de haren van de rupsen kunnen dan via de lucht verspreid geraken.

De provincie Antwerpen heeft een eikenprocessierupsenkaart ontworpen om te zien in welke gemeenten er veel hinder is. De gemeenten én burgers kunnen via deze kaart doorgeven waar er rupsen aanwezig zijn en welke bestrijding er gebeurt (www.provincieantwerpen.be). Opgelet, die meldingen worden niet doorgegeven aan de gemeente.

Daarom meld je best, als je op openbaar domein een nest opmerkt, dit zo snel mogelijk aan het omgevingsloket. De gemeente behandelt die nesten zelf.

Om nesten in bomen op privéterrein te verwijderen, moet je je als eigenaar wenden tot een gespecialiseerde firma. Hierbij vind je een lijst van verdelgers.¬†

Contact en openingsuren

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
F.
015 31 54 01
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

gesloten

Morgen

gesloten
Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten