Auteur in de kijker: Edward Van de Vendel

Gepubliceerd op: vrijdag 10 november 2023 12.54 u.
Misschien doet zijn naam niet meteen een belletje rinkelen en toch is de kans héél groot dat je ooit al een van zijn boeken uitleende. En terecht, want hij schrijft niet alleen prachtige boeken, hij verzamelde ook al zoveel prijzen dat die vast niet meer in één kast passen.

Zo ontving hij in de lente De Boon voor Misjka, het boek dat hij schreef over een negenjarig meisje dat met haar familie vluchtte uit Afghanistan en in Nederland niet alleen een nieuwe thuis vindt maar ook een écht huisdier krijgt: het witte konijntje Misjka. De auteur schreef het boek samen met Anoush Elman, die als 17-jarige uit Afghanistan vluchtte en eerder al met Van de Vendel de YA-roman De gelukvinder maakte. Voor Misjka kreeg hij in september ook nog eens de Gouden Griffel, terwijl hij al niet minder dan 15 zilveren griffels verzamelde én de Nederlandse Woutertje Pieterseprijs van 2016 kreeg voor een ander prachtboek van hem: Stem op de okapi. Een boek dat elke lezer wil bekeren tot het koesteren van een nieuw lievelingsdier: de okapi.

Zijn honderdste boek - de man houdt het tempo erin - verscheen eerder dit jaar en gaat opnieuw over dieren. In de poëziebundel Gelukkig en blij geeft hij dieren de kans om het geluk te verwoorden. Zijn werk valt moeilijk in hokjes te proppen: hij schrijft zowel poëzie als proza, prentenboeken en non-fictie. Geen enkel onderwerp gaat hij uit de weg en naast het bedenken van eigen verhalen, vertaalt hij ook nog eens ontzettend veel jeugdboeken vanuit het Engels. Zoals De Waanzinnige boomhut-reeks en prentenboeken zoals Klein in de grote stad en Alle liefde van de hele wereld.

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij onlangs aangekondigd uitgever te worden: onder de vleugels van Singel uitgeverijen zal hij Blauw gras leiden en zo'n tien boeken per jaar uitgeven voor een jong publiek, met oog voor sociaal-maatschappelijke thema's. We hoeven ons dus nog geen zorgen te maken: er staat ons nog heel veel moois van Edward Van de Vendel te wachten. 

Contact

Bibliotheek

Adres
O.-L.-Vrouwlaan 12570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 31 35 43
e-mail
bibliotheek@duffel.be
Website
www.duffel.be/bibliotheek

Volg ons op:

Vandaag

open van 9.30 - 12.30 u. en 16.30 - 20 u.

Morgen

open van 13.30 - 18 u.
Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten