Kies voor duurzame, waterdoorlaatbare materialen

Gepubliceerd op: dinsdag 30 april 2019 10.30 u.
Wateroverlast is een probleem waaraan alle inwoners hun steentje kunnen bijdragen. We bouwen met z’n allen immers meer en blijven verhardingen aanbrengen, waardoor het water moeilijker weg kan. Kies daarom bij de aanleg van extra verhardingen voor duurzame, waterdoorlaatbare materialen.

Ga je binnenkort een oprit aanleggen? Laat je dan informeren bij het omgevingsloket. Voor de aanleg van een oprit heb je een omgevingsvergunning nodig. Je kan ook een aanvraag indienen via het online formulier 'oprit aanpassen'.

Nog geen idee hoe je je oprit gaat aanleggen? Hieronder vind je enkele voorbeelden van waterdoorlaatbare verhardingen. 

  • Open verharding, waardoor het regenwater optimaal kan afvloeien. Dolomiet en grastegels zijn veelgebruikte waterdoorlatende materialen voor een oprit.
  • Halfopen verharding: het water kan afvloeien via de voegen, die van poreus materiaal zijn gemaakt.
  • Gesloten verharding: tegenwoordig bestaan er waterdoorlaatbare uitvoeringen van asfalt. Indien dit toch niet het geval is, kan je je oprit licht laten hellen richting de beplanting van je tuin. Zo wordt het regenwater toch afgevoerd.

Onderliggende structuur 

Let op: Niet alleen een waterdoorlatende verharding voor je oprit is belangrijk. Ook de onderliggende structuur, zoals de fundering, het legbed en het voegsel, moet het water uiteraard doorlaten. 

Rioleringsstelsel

TIP: Als het rioleringsstelsel in je straat wijzigt van enkel naar dubbel stelsel, ben je als burger verplicht om je afvalwater en regenwater gescheiden aan te bieden. Stel dat je een oprit aanlegt, voorzie dan ook zeker wachtleidingen zodat je, indien nodig, gemakkelijk kan afkoppelen.

Foto: Duffelaar Erik Meeus koos voor een waterdoorlaatbare oprit. Je leest er meer over in Contact april-mei. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten