Ontdek Duffels erfgoed te voet, op de fiets of virtueel

Gepubliceerd op: dinsdag 10 november 2020 10 u.
Op mooie herfst-en winterdagen trekken we er graag op uit. Een verkwikkende wandeling of een gezonde fietstocht doen deugd. Om je voornemen nog boeien­der te maken heeft het lokaal bestuur samen met drie andere gemeenten een erfgoedaanbod uitgewerkt dat je al stappend of fietsend kan ontdekken.

Dat aanbod vind je in de brochure ‘Een monumentaal verhaal’. Binnenin zit een parcoursbeschrijving voor een wandeling langs Duffelse kastelen. Sommige gebouwen bestaan nog, andere zijn verdwenen maar laten nog sporen na.

Daarnaast is er ook ruim aandacht voor nog bewaarde restanten van de KW-linie, een verdedigingsstrategie uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Bij de brochure zit een fietsroutekaart langs bunkers in Duffel, Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver.

Duffelaar Guy Verstrepen is eigenaar van één van de bunkers. “De bunker vormt één geheel met onze woning. Het is een gevechtsbunker met twee schietkamers. Hij is nog in uitstekende staat. Het is een gecamoufleerde bunker. Heel uitzonderlijk is de camouflage van gevechtsbunkers, zoals die van ons, bewaard gebleven en lijken ze op het eerste gezicht gewoon een huis of een schuur te zijn.”

Guy is gepassioneerd door alles wat met WO II te maken heeft. Op een fiets uit de oorlogsjaren ging hij samen met zijn zoon op ontdekkingstocht langs de KW-linie in onze regio. Hij beveelt de fietstocht iedereen sterk aan.

“Voor je aan je tocht begint, is het belangrijk om de achtergrondinformatie in de brochure ‘Een monumentaal verhaal’ even door te nemen. Zo ben je gewapend om je ontdekkingstocht nog boeiender te maken. Je vindt erin terug waarom de bunkers op die plek staan, waarom en wanneer ze zijn gebouwd en welke hun functies waren.”

Een exemplaar van de brochure kan je oppikken in het gemeentehuis of in de bib, tijdens de openingsuren. Binnenkijken in een bunker kan, maar enkel digitaal via www.duffel.be/fietsen.

Een regenachtige dag en geen zin om buiten te komen? Dan tippen we graag een virtueel bezoek aan de archeologische opgraving in onze gemeente. We tonen een filmdocumentaire over de onthulling van een waterput uit de Romeinse periode en beelden van de vondsten die op de site zijn ontdekt. Surf hiervoor naar deze website

Contact

Cultuur en erfgoed

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 50
e-mail
vrijetijd@duffel.be

Volg ons op:

Morgen

gesloten

Het algemeen onthaal in het gemeentehuis is toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Met burgerzaken, het omgevingsloket en het vrijetijdsloket kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten