Wat moet ik weten over het Covid Safe Ticket?

Gepubliceerd op: donderdag 28 oktober 2021 13 u.
Het overlegcomité heeft het gebruik van het Covid Safe Ticket of de coronapas uitgebreid. Lees hieronder hoe alles in z’n werk gaat.

Wat is een Covid Safe Ticket?

Het Covid Safe Ticket (CST), coronacertificaat of coronapas is een document (op papier of digitaal) waar een QR-code opstaat met alle essentiële informatie. Je kan het krijgen als je volledig gevaccineerd bent, de voorbije zes maanden de ziekte al hebt doorgemaakt of een negatieve coronatest kan voorleggen.

Er zijn drie soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het Covid-19-virus. Dat moet gebeuren met een door Europa erkend vaccin. In de meeste gevallen is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de tweede prik, omdat de bescherming dan pas optimaal is.
  • Met een testcertificaat kan je bewijzen dat je een PCR-test of snelle antigentest afgenomen door een zorgverstrekker (geen zelftest) hebt laten afnemen waarvan het resultaat negatief was. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek en een sneltest niet ouder dan 24 uur. Voor wie nog niet volledig gevaccineerd is, of wie nog niet de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, zijn er twee gratis PCR-tests voorzien.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van Covid-19 na een eerdere positieve Covid-19-test. In ons land worden een herstelcertificaat en een certificaat van 1 vaccindosis gelijkgesteld met een volledige vaccinatie.

Het is dus mogelijk dat je meerdere certificaten ontvangt, want voor elke test en elke vaccinatie ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Hoe vraag ik het Covid Safe Ticket aan?

  • Met je smartphone via de officiële CovidSafeBE-app
  • Via www.covidsafe.be
  • Telefonisch via 078 78 78 50

Wanneer heb ik het Covid Safe Ticket nodig?

Hier moeten alle Belgen vanaf 1 november verplicht een Covid Safe Ticket voorleggen:

  • Horeca (cafés, restaurants, discotheken en nachtclubs)
  • Fitnesscentra
  • Voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten.
  • Bekijk hier de concrete bezoekregeling voor ons woonzorgcentrum.

Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.

Meer info

Meer info vind je hier.

Via deze link kan je een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot het Covid Safe Ticket en de CovidSafeBE-app raadplegen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten