Hoe vraag ik een coronapas aan?

Gepubliceerd op: donderdag 17 juni 2021 16.30 u.
Sinds kort kan je je coronacertificaat aanvragen, maar hoe doe je dat? Lees hieronder hoe alles in z’n werk gaat.

Wat is een coronacertificaat?

Een coronacertificaat of een coronapas is een document (op papier of digitaal) waar een QR-code opstaat met alle essentiële informatie. Je kan het krijgen als je volledig gevaccineerd bent, de voorbije zes maanden de ziekte al hebt doorgemaakt of een negatieve coronatest kan voorleggen.

Er zijn drie soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het Covid-19-virus. Dat moet gebeuren met een door Europa erkend vaccin. In de meeste gevallen is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de tweede prik, omdat de bescherming dan pas optimaal is.
  • Met een testcertificaat kan je bewijzen dat je een Covid-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek en een sneltest niet ouder dan 24 uur. Voor wie nog niet volledig gevaccineerd is, of wie nog niet de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, zijn er twee gratis PCR-tests voorzien.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van Covid-19 na een eerdere positieve Covid-19-test. In ons land worden een herstelcertificaat en een certificaat van 1 vaccindosis gelijkgesteld met een volledige vaccinatie.

Het is dus mogelijk dat je meerdere certificaten ontvangt, want voor elke test en elke vaccinatie ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Hoe vraag ik het certificaat aan?

  • Met je smartphone via de officiële CovidSafe-app 
  • Via www.covidsafe.be
  • Telefonisch via 078 78 78 50

Meer info vind je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten