Word jij onze nieuwe compostmeester?

Gepubliceerd op: maandag 23 december 2019 13.30 u.
Met vragen over composteren, kan je in Duffel terecht bij Frans Van Mol, Frans Geeraerts en Jan Van Dessel. Deze Duffelse compostmeesters zouden hun team graag uitbreiden met andere enthousiaste vrijwilligers.

Wat zijn de taken van een compostmeester?

“Compostmeesters zijn vrijwilligers die gratis informatie geven over goed composteren. Van april tot en met oktober vind je ons elke eerste en derde zaterdag van de maand op het recyclagepark tussen 10 en 12 u. We onderhouden de demoplaats en tonen er hoe composteren werkt.“

“Soms twijfelen mensen of hun tuin wel geschikt is om te composteren of weten ze niet hoe ze een compostvat moeten opstarten. Ze vragen ook onze raad als het niet lukt om goed te composteren, bijvoorbeeld als hun compostvat te nat is of begint te stinken. Als compostmeester staan we daarom Duffelaars bij met raad en daad. We zorgen eveneens voor hulpmiddeltjes bij het composteren zoals gehakseld hout om te mengen in je vat.”

“We gaan ook langs in verschillende Duffelse scholen. We leren kinderen hoe zij afval kunnen omzetten tot compost. Jong geleerd is namelijk oud gedaan.”

Waarom moeten mensen eigenlijk composteren?

“Composteren is vrij eenvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning. Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur doet: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan. Door te tuinieren zonder afval, verkleint bovendien de afvalberg. Je bespaart daarnaast op je afvalkost omdat je fruitschillen of afval van groenten niet in je diftarcontainer moet doen. Compost is ook een goede bodemverbeteraar. Het zorgt voor grote en sterke planten in je tuin. De groenten die je kweekt hebben meer smaak. De planten zijn tenslotte beter bestand tegen ziekten.”

Waarom kozen jullie voor dit vrijwilligerswerk?

“We zijn alle drie al meer dan twintig jaar actief als compostmeester in Duffel. We hebben groene vingers.Daardoor begin je ook na te denken over composteren. Waar blijf je namelijk met je afval van groenten, fruit of bladeren? En hoe kan je compost terug gebruiken in je tuin?
We willen onze kennis en ervaringen heel graag delen met andere Duffelaars. Het contact met andere tuinliefhebbers of geïnteresseerden is plezant en je weet dat je ook iets bijdraagt aan het milieu. We vertellen graag ons verhaal.”

Welke kwaliteiten moet een compostmeester hebben?

“Een belangrijke kwaliteit is dat je begaan bent met het milieu en je het nut van composteren inziet. Je kan een opleiding volgen. Zo leer je alle kneepjes van het ‘vak’. Daarnaast is het belangrijk dat je graag je kennis deelt met andere Duffelaars. Bovendien moet je een beetje tijd kunnen vrijmaken. Zo ben je bijvoorbeeld twee keer per maand aanwezig op onze demoplaats in het recyclagepark.”

Voel je het kriebelen om compostmeester te worden? Neem dan contact op met het omgevingsloket.

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Om de regels rond sociale afstand te kunnen blijven respecteren, werken we enkel op afspraak. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Voor de dienst burgerzaken kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak.

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten