Hoe (brand)veilig is jouw woning?

Gepubliceerd op: maandag 28 oktober 2019 15.40 u.
Je kent misschien wel iemand die al eens een brand heeft meegemaakt. Toch denken mensen vaak dat het hen nooit zal overkomen. Hetzelfde geldt voor CO-vergiftiging. Met enkele eenvoudige stappen maak je je woning al een stuk (brand)veiliger.

Rookmelders redden levens

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Het is vooral de rook die slachtoffers maakt, meer nog dan het vuur. Rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ’s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen brandgevaar. Ze zorgen ervoor dat je tijdens een brand kostbare tijd wint. Vanaf 2020 is het daarom verplicht om rookmelders te hangen in je woning.

Een rookmelder plaats je best in de traphal van elke verdieping van je woning, en bij voorkeur ook in alle kamers. Zeker in de slaapkamer is het kleine apparaat een goed idee. Vergeet niet dat rookmelders in de keuken en badkamer sneller vals alarm geven, dit door het koken en de vochtigheid. Panikeer dus niet te snel.

Rookmelders kan je gemakkelijk aankopen in de elektro- en doe-het-zelfzaak, of online. Let er wel op dat je een exemplaar koopt dat voldoet aan de wettelijke bepalingen (labels CE en EN14604). Sommige rookmelders hebben een batterij die je niet moet vervangen en die tien jaar meegaat. Zo ben je ook geruster. Als het brandt, bel je 112. Geef duidelijke info over je adres, wat er juist is gebeurd en eventuele gewonden.

Voorkom CO-vergiftiging

CO, of koolstofmonoxide, is een gevaarlijk en dodelijk gas. Je ziet, ruikt of proeft het niet. Alle gasgeisers en verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, hout, mazout en petroleum hebben veel zuurstof nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof aanwezig is voor een goede verbranding, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

Een goed onderhoud van je toestellen is dé manier om CO-vergiftiging te voorkomen. Laat de installatie van een cv-ketel of warmwatertoestel over aan een erkend installateur, en laat je gastoestel minstens om de twee jaar door een erkend installateur controleren. Onderhoud ook je schoorsteen, want CO komt vrij bij het verbranden van hout of steenkool in een haard of kachel. Laat zeker elk jaar je schouw nakijken. Zo vermijd je niet alleen schouwbrand, maar verlaagt ook het risico op CO-vergiftiging.

Denk je dat er een CO-probleem is? Zet ramen en deuren wijd open en schakel je verwarmingstoestel uit. Verwittig meteen de hulpdiensten via 112. Neem zeker ook contact op met een erkend installateur.

Meer info op www.brandweerzonerivierenland.be.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten