Blauwalgen in Netekanaal

Gepubliceerd op: zaterdag 5 september 2020 14.15 u.
Metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij bevestigen de aanwezigheid van potentieel toxische blauwalgen op het Netekanaal, in de dode arm ter hoogte van jachthaven VVW Nete.

In de dode arm van het Netekanaal te Duffel ter hoogte van jachthaven VVW Nete werd blauwalgenbloei waargenomen. Omdat contact met blauwalgen ernstige gezondheidsrisico’s kan inhouden adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid om kano, kajak en aanverwante zachte waterrecreatie te verbieden. Om die reden wordt de dode arm van het Netekanaal te Duffel ter hoogte van jachthaven VVW Nete dan ook met onmiddellijke ingang gesloten voor deze activiteiten.

Meer informatie over blauwalgenbloei in Vlaanderen vind je hier

Politiebesluit

Als gevolg hiervan vaardigt de gouverneur een nieuw politiebesluit uit, dat het politiebesluit van 20 augustus 2020 vervangt. Het nieuwe besluit is bijgevolg van toepassing op:

  • het Kanaal Bocholt-Herentals (provinciegrens tot kmp 31.1, net opwaarts sluis 4, Dessel);
  • het Kanaal naar Beverlo (van provinciegrens tot kmp 5, ophaalbrug NV Nyrstar);
  • het Netekanaal, dode arm ter hoogte van jachthaven VVW Nete.

Huidig besluit houdt een verbod in op de captatie van gecontamineerd water voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en het drenken van vee.

Het besluit is onmiddellijk van kracht, en dit tot tegenbericht.

Waterrecreatie

Wat waterrecreatie betreft, werd door het Agentschap Zorg & Gezondheid een risicoanalyse voor de verschillende recreatievormen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat zwemmen, duiken, waterski en jetski het meeste risico inhouden. Zwemmen, behoudens vergunning, is verboden in bevaarbare waterlopen. Waterski, jetski en aanverwante activiteiten kan enkel op door De Vlaamse Waterweg aangeduide zones (snelvaartzones). De Vlaamse Waterweg beschikt over de juridische mogelijkheid om deze zones te sluiten, daarom moet voor waterrecreatie geen verbod opgelegd te worden via politiebesluit gouverneur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten