Gemeente Duffel

Plantenpakketten Behaag... natuurlijk 2017

Bestelperiode afgelopen. Haal je bestelde planten af op zaterdag 25 november 
Bestellen kon tot en met vrijdag 27 oktober. Ook je betaling moesten we ten laatste op vrijdag 27 oktober ontvangen. Bestellingen waarvan de betaling niet in orde was, zijn geannuleerd. De bestelde pakketten moet je op zaterdag 25 november tussen 10 en 12 u. afhalen op het technisch centrum, Norbertijnerlei 40.

Hieronder vind je een beschrijving van de verschillende planten die we aanbieden in het kader van de actie Behaag... natuurlijk 2017.

Haagplanten
Er worden 12 verschillende pakketten aangeboden. Elk pakket heeft zijn eigen eigenschappen. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kies je het pakket dat het best aansluit bij jouw noden. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog (enkel de taxus is lager).

Pakket 1: Houtkant 
Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt, met een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.

Soorten: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes - 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m prijs: 8,5 euro

Pakket 2: Houtkant natte gronden
Een houtkant zoals pakket 1, maar met soorten die prima groeien in een vochtige bodem. 

Soorten: zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos en hazelaar - 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m - prijs: 7,5 euro

Pakket 3: Geschoren (doornloze) haag
Een echte omheiningshaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee maal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. 

Soorten: wilde liguster, veldesdoorn, olm (veldiep), rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos - 24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m - prijs: 15,5 euro

Pakket 4: Doornhaag
Ondoordringbare haag die een prima afscherming vormt. Minimale snoei voor bloem- en vruchtvorming. 

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, eglantier, hondsroos. - 24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 m - prijs: 14,5 euro

Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag
Bloeiende en bessendragende struiken met een breedte van 1 à 2 m. Snoei ze om de 2 jaar in het najaar, dan zal de haag uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten bloeit de haag tot in de zomer. 

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje, sporkehout en kardinaalsmuts - 24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m - prijs: 16 euro

Pakket 6: Veldesdoornhaag
Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels.Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Plant deze haag op humusrijke grond en niet op zandgrond. 

Soort: veldesdoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m - prijs: 16,5 euro

Pakket 7: Meidoornhaag
Een haag uit één plantensoort, perfect geschikt als tuinafrastering. De doornige plant komt tot bloei als hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen produceren nectar en zijn populair bij verschillende insecten. De rode bessen worden dan weer gegeten door verschillende vogels waaronder de kramsvogel en koperwiek. 

Soort: eenstijlige meidoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m - prijs: 15,5 euro

Pakket 8: Bijenbosje
Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar-en pollenopbrengst werd gedacht. Dat hebben onze bijen immers nodig. 

Soorten: eglantier, hondsroos, sporkenhout, veldesdoorn, winterlinde en zoete kers - 12 planten: 2 planten per soort - prijs: 7,5 euro

Pakket 9: Vogelbosje
Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels. 

Soorten: eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje,wilde kardinaalsmuts, en sporkehout - 5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort - prijs: 3 euro

Pakket 10: Taxushaag
Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt en dat de plant ook 's winters groen blijft. 

Soort: taxus - 10 planten. Goed voor 2,5 m - prijs: 16 euro

Pakket 11: Haagbeukenhaag
Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. 
Niet te verwarren met de beukenhaag. 

Soort: haagbeuk - 25 planten, goed voor 6,25 m - prijs: 18 euro

Pakket 12: Beukenhaag
Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit “rode beuk” wordt niet aangeboden. 

Soort: beuk - 25 planten, goed voor 6,25 m - prijs: 21 euro

Bomen
We bieden dit jaar drie verschillende boomsoorten aan. De knotwilg, de winterlinde en de okkernoot. Bij elke boom krijg je een steunpaal van 2,50 m meegeleverd.

Knotwilg
Een mooie landelijke knotwilg bekom je door het aanplanten van een knotwilgpoot. Als je deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep plant, groeit hij uit tot een volwaardige knotwilg.

Stamomtrek: 12 tot 16 cm - lengte: 2,5 m - prijs: 3 euro

Winterlinde
De winterlinde groeit snel als hij jong is en kan een hoogte van meer dan 25 m en een omvang van 10 m bereiken. Enkel geschikt voor een tuin met veel ruimte dus. De geelwitte bloemen verschijnen in juli. De sterke zoete geur van de lindebloesem trekt bijen en hommels aan. De bomen kunnen kleverig worden, als ze door bladluizen aangetast zijn en een motregen van honingdauw veroorzaken. 

Stamomtrek: 10 tot 12 cm op - 1 m hoogte - lengte: 2,5 m tot 3 m - prijs: 45 euro

Okkernoot
De okkernoot kan een hoogte tot 30 m bereiken en de kruin kan meer dan 10 m breed worden. De boom vormt een ronde halfopen kroon en bij het ouder worden, krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen aan dezelfde boom voor. Mannelijke bloemen zijn in katjes verenigd. Vrouwelijke bloemen bevinden zich al of niet in trossen aan het einde van nieuwe scheuten, die in het voorjaar ontstaan uit de eindknop van de langloten en uit enkele daaronder gelegen knoppen. De walnoot is een windbestuiver.

Stamomtrek: 10 tot 12 cm op 1 m hoogte - lengte: 2,5 m tot 3 m - prijs: 45 euro

Individuele planten: Hop, wilde kamperfoelie of bosrank
Klimplanten zijn ideaal om constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klimplanten “wortelen” niet in de muur. Enkel op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat de wortels schade aanrichten. We bieden wilde kamperfoelie, bosrank en hop aan. Hop is geschikt als gevelplant, in de tuin kan hij woekereren.

Prijs wilde kamerfoelie: 4 euro - prijs hop: 5 euro - prijs bosrank: 4 euro

Bijenhotel
Het gaat niet goed met de bij. Tijd voor actie. We ondertekenden onlangs het charter bij-vriendelijke gemeente. En nu biedt Natuurpunt ook bijenhotels aan tijdens deze editie van Behaag. Bewaar het en hang het komende lente op een zonnige plaats.De bijenhotels worden gemaakt door Den Atelier in Niel. Dit is een arbeidszorgcentrum voor mensen die moeilijk een plaatsje vinden op de gewone arbeidsmarkt. Den Atelier is een project van vzw Pegode.

Prijs: 20 euro

Feedback over de nieuwe website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten