Brandveilig barbecueën, zo doe je dat!

Gepubliceerd op: donderdag 27 juni 2019 9 u.
De zomer is een heerlijke periode. Met de zon die schijnt, wordt al snel de barbecue boven gehaald. Hieronder vind je enkele tips om alles lekker én veilig te houden.
 • Barbecue op een geschikte plaats
  Barbecue nooit binnen. Dit kan immers voor CO-vergiftiging zorgen.
  Kies een vlakke ondergrond op een windvrije plaats en zet de barbecue niet vlakbij brandbare zaken zoals tafellakens, struiken, enz. Verplaats nooit een warme of brandende barbecue.
 • Wees geduldig en gebruik de juiste aanmaakmiddelen
  Gebruik nooit methanol, benzine, brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Deze zorgen voor een steekvlam, waarna deze vlam in de fles kan slaan en zo ontploffen. Gebruik speciale aanmaakblokjes of vloeistof als je met houtskool werkt.

 • Wat met een elektrische barbecue?
  Plaats een elektrische barbecue uit de buurt van water om kortsluiting te vermijden.

 • Waar let de kok van dienst nog op?
  Wie bakt blijft alert, en is best BOB. Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van een barbecue. Draag een speciale barbecueschort (nooit synthetisch) en handschoenen. Een zwempak, zwembroek of ontbloot bovenlijf is een no-go. Houd ook steeds een emmer water bij de hand.

 • Veilig opruimen
  Houtskool gloeit nog urenlang na. Zorg er dus voor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven. Ruim de as pas op wanneer de barbecue helemaal afgekoeld is. Draai bij een gasbarbecue de gaskraan dicht en zet de thermostaat uit. Vergeet tot slot bij een elektrische barbecue de stekker niet uit het stopcontact te trekken.

 • Wat wanneer het toch fout loopt?
  Eerst water, de rest komt later. Koel de wonde 20 minuten met lauw zacht stromend leidingwater. Als er geen stromend water is, kan je ook natte doeken gebruiken.
  Wanneer kledij vlam vat, leg je het slachtoffer op de grond. Blus met water of doof de vlammen met een blusdeken of zwaar stuk textiel zoals een jas of een deken.
  Is de brandwonde groter dan een hand? Blijf spoelen en bel het noodnummer 112.

  Ontstaat er toch brand? Bel 112.

 

Bron: Hulpverleningszone Rivierenland 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten