Amerikaanse stierkikker gehoord of gezien? Meld het!

Gepubliceerd op: woensdag 27 maart 2024 8.20 u.
Lees hier hoe je kan helpen om deze invasieve soort duurzaam te bestrijden.

Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord?

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker en eet alles wat in zijn bek past. Hij is ook drager van verschillende ziektes.

Om de bestrijding effectief te laten verlopen, is het cruciaal dat we een volledig beeld hebben van de verspreiding van deze soort. Nieuwe waarnemingen zijn daarom van onschatbare waarde. Als je een Amerikaanse stierkikker hebt gezien of gehoord, geef dit dan door via waarnemingen.be.

Hoe herken je een Amerikaanse stierkikker?

De mannelijke stierkikker maakt geluid dat lijkt op het loeien van een rund. Dit geluid is een duidelijk herkenningspunt. Stierkikkers zijn veruit de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen een grootte van meer dan 20 cm halen, met een gewicht van meer dan 500 gram. Ze hebben één keelkwaakblaas, een opvallend groot trommelvlies en geen ruglijsten of groene rugstreep.

Hieronder vind je meer info over het herkennen van een Amerikaanse stierkikker:

Over het LIFE-project 3n-stierkikker

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking tussen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid, en Natuurpunt vzw. Het project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016) en van Provincie Antwerpen. Het LIFE-project 3n-stierkikker maakt gebruik van verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen.

Meer info

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten