Gemeente Duffel

Van de Spaanse omwallingen tot de Brialmontforten. Versterkingen en stadsontwikkelingen in de Nederlanden (1400 – 1914)

Ontwikkeling van de vestingbouw De fortengordels van Antwerpen De Kempen als uniek vestinglandschap Resten van versterkingswerken vormen een uniek patrimonium in Vlaanderen. Waarom worden in de 16de eeuw heel wat middeleeuwse stadsmuren voorzien van bastions? Waar zien we de weerslag van de Franse Vauban-versterkingen? Wat zijn kazematten, courtines en ravelijnen? Zijn linies en ...
Ontwikkeling van de vestingbouw
De fortengordels van Antwerpen
De Kempen als uniek vestinglandschap

Resten van versterkingswerken vormen een uniek patrimonium in Vlaanderen. Waarom worden in de 16de eeuw heel wat middeleeuwse stadsmuren voorzien van bastions? Waar zien we de weerslag van de Franse Vauban-versterkingen? Wat zijn kazematten, courtines en ravelijnen? Zijn linies en kringversterkingen nog merkbaar in het landschap? Waarom zijn de Antwerpse Kempen zo rijk aan zowat alle soorten van militaire versterkingen? Waar diende het Spoorwegfort van Duffel voor?

Piet Lombaerde gaat op zoek naar de invloed van deze bouwwerken op de stadsontwikkeling. De Antwerpse leien liggen bijvoorbeeld op de plaats van de Spaanse omwallingen. Het Gentse Citadelpark verwijst naar het 19de-eeuwse Hollandse fort, de citadel. En het Franse woord 'boulevard' komt van 'bolwerk' of 'bastion'. Stadspatronen vertellen hun boeiende verhaal: na deze cursus bekijkt u steden en plaatsen als Antwerpen, Lier, Herentals, Oostende, Sluis en de Antwerpse Kempen op een nieuwe manier.

Prof. Piet Lombaerde is burgerlijk ingenieur architect en doctor in de Stedenbouw en Ruimtelijke ordening. Hij is em. hoogleraar van de UA, waar hij geschiedenis van de architectuur, stedenbouw en militaire architectuur doceerde. Hij publiceerde over vestingbouw in de Nederlanden, in het bijzonder over de Spaanse omwalling en de Brialmontomwalling in Antwerpen, over de versterkingen van Oostende en over de militaire architectuur in de Kempen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Wanneer

Prijs

€ 60,00
Basistarief: 60,00 €; Met Davidsfonds Cultuurkaart: 52,00 €

Contact

Terug naar alle activiteiten

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten