De Grote Grondvraag: hoe gezond is je grond?

Gepubliceerd op: donderdag 21 oktober 2021 10 u.
Hoe gezond is je grond? Die vraag wil de OVAM samen met de Vlaamse gemeenten en steden helpen beantwoorden.

Wat is De Grote Grondvraag?

De Grote Grondvraag geeft alle grondeigenaars in Vlaanderen de kans om te controleren of hun grond mogelijk vervuild is en eventueel gesaneerd moet worden. Tegen 2028 moeten alle Vlaamse risicogronden onderzocht zijn en tegen 2036 moeten alle (historische) verontreinigde gronden minstens in sanering zijn. Op de campagnewebsite vinden inwoners en bedrijven van alle Vlaamse gemeenten informatie over de bodemkwaliteit van hun perceel.

Vlaanderen heeft een rijk industrieel verleden en dat laat zijn sporen na in de bodem. Zonder gezonde grond kunnen we de kostbare ruimte in Vlaanderen niet optimaal gebruiken. Jij wilt toch ook dat open ruimte en gezond grondwater beschikbaar en betaalbaar zijn? Dat is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de economie. Redenen genoeg dus om te controleren of je grond gezond is. En redenen genoeg om deel te nemen aan De Grote Grondvraag van OVAM

Wat is een risicogrond?

Een risicogrond is een terrein waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd, waardoor er een verhoogd risico op verontreiniging is ontstaan. Er is een bodemonderzoek nodig om zekerheid te bieden. Naast de periodieke onderzoeksplicht voor bedrijven in exploitatie is er ook de éénmalige onderzoeksplicht. Afhankelijk van het type activiteit op het terrein, moeten eigenaars tegen 2021, 2023 of 2027 een bodemonderzoek laten uitvoeren. Het doel is om ernstig verontreinigde gronden tijdig op te sporen zodat tegen 2036 de sanering kan worden opgestart.

Hoe doe ik mee?

Via www.degrotegrondvraag.be kunnen alle grondeigenaars in Vlaanderen hun grond controleren. Heel eenvoudig: de grondeigenaar vult zijn of haar adres in en aan de hand van de beschikbare informatie van de Vlaamse steden en gemeenten ziet men meteen of de grond een risicogrond is. Als dat het geval is, geeft de OVAM stap voor stap aan wat je moet doen om de grond opnieuw gezond te maken. Ook indien je grond onterecht opgenomen is als risicogrond, is het belangrijk dit recht te zetten. Hoe je dit moet doen, ontdek je op de website.

Ook voor bedrijven zijn er heel wat ondersteuningsmechanismen om een mogelijke sanering haalbaar te maken. Zo zijn er bodemsaneringsfondsen voor o.a. textielbedrijven of tankstations, maar ook op sectorniveau werkt de OVAM samen met verschillende federaties om bedrijven de nodige ondersteuning te bieden. Meer info hierover vindt u op www.ovam.be/aanpak-op-maat.

Meer info

www.ovam.be/de-grote-grondvraag 
www.degrotegrondvraag.be 

Op zaterdag 6 november loopt een eerste inschrijfperiode af, maar je kan daarna nog steeds deelnemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten