Gemeente Duffel

Hoera, Duffel viert 10 jaar fairtradegemeente

Gepubliceerd op: woensdag 28 februari 2018 8 u.
10 jaar fairtradegemeente gemeente
Duffel draagt sinds 2008 de titel van fairtradegemeente. Dus vieren we in 2018 onze tiende verjaardag. We zetten dit een heel jaar lang in de kijker, met onder meer de faire etalages in de Kiliaanstraat, de faire kamppakketen, het kleurrijke verjaardagsfeest Fiesta Justa en de ecocyclo-wedstrijd. .

Faire etalages

We kleden in de Kiliaanstraat twee etalages aan met een mondiaal thema. De inkleding wisselt om de twee maanden. Er hangt ook telkens een prijsvraag aan vast. Ga dus zeker regelmatig een kijkje nemen in de winkelstraat.

‘Eerlijke kansen voor migratie’, ‘ongelijkheid bij werk en onderwijs’ en ‘eerlijke producten en partners’ zijn thema’s die reeds uitgelicht werden dit voorjaar. Reeks vier loopt van september tot eind oktober en gaat over ‘eerlijk consumeren’ en ‘circulaire economie’. We geven leuke tips en tricks mee om oude rommel een tweede leven te geven. Daarnaast staan we stil bij onze consumptiemaatschappij en delen good practices rond deeleconomie, korte keten en consuminderen.

#Duffeltraptfair

In april 2016 lanceerden we samen met Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver onze fairtrade-ecocyclo. Deze fietsgids telt twee lussen, die onder meer door Duffel lopen. Onderweg passeer je verschillende stopplaatsen die iets te maken hebben met eerlijke handel en/of duurzaamheid. Zet je alvast schrap voor onze faire fietsactie.

Sint-Katelijne-Waver werd eind 2017 beloond voor haar fairtrade-inspanningen en verwierf, 10 jaar na grote broer Duffel, de titel van FairTradeGemeente. Putte zou graag in 2018 een fairtradegemeente worden. De drie gemeenten dagen elkaar uit en trappen deze zomer om ter hardst om fair trade in de kijker te zetten. Klim mee in het zadel voor onze faire fietsactie van 1 mei tot en met 21 september 2018. Het wedstrijdreglement kan je onderaan deze pagina downloaden.

Wat moet je doen?

  • Koop een fairtrade-ecocyclo en ontvang een feestelijk fietswimpeltje;
  • Maak tijdens je fietstocht een foto op één van de officiële stopplaatsen uit de fietsgids, mét de fietswimpel(s) duidelijk in beeld;
  • Deel deze foto openbaar op facebook met de hashtag ‘#Duffeltraptfair’ en de reden waarom je eerlijke handel belangrijk vindt.¬†

Begin oktober worden de winnaars bekendgemaakt. Ben jij erbij? Dan krijg je, tijdens de Week van de fair trade in oktober, enkele minuten de tijd om je winkelkar te vullen met (h)eerlijke producten uit een plaatselijke supermarkt. De buit neem je gratis mee naar huis. (*)

De fietsgidsen kosten 2 euro en zijn te verkrijgen in het gemeentehuis en de bibliotheek, tijdens de openingsuren. 

Faire jeugdkampen

Het lokaal bestuur ondersteunde deze zomer de Duffelse jeugdkampen met een fameus kamppakket met faire producten. Aanvullend kwam De Aanstokerij vzw langs op kamp voor een workshop rond duurzaamheid, eerlijke handel en solidariteit. In ruil vroeg het lokaal bestuur aan de jeugdverenigingen om zelf een tweede (bijkomende) engagement aan te gaan, door zelf een (h)eerlijke activiteit te organiseren of actief te participeren aan een bestaande mondiale activiteit. Scouts De Hellevelders, Chiro Duffel-West en Open Kamp Opsinjoor gingen deze uitdaging aan.

Boterhammen met choco-actie

Ook dit jaar deelt het gemeentebestuur samen met de fairtradetrekkersgroep, Oxfam Wereldwinkel en DARIS ( boterhammen met (h)eerlijke choco uit aan de pendelaars. Afspraak op woensdag 3 oktober tussen 6 en 8.30 u. op het stationsplein van Duffel.

Consultatiedagen subsidies mondiale projecten 

Met het toekennen van projectsubsidies ondersteunen we naast 11.11.11 en de 4de pijlerinitiatieven, ook Noord-Zuidgerichte activiteiten en projecten van Duffelaars. Ben je getriggerd, maar heb je hier nog vragen rond of heb je hulp nodig bij het opstellen van je subsidiedossier. Maak dan een afspraak met de dienst lokaal mondiaal beleid. Ook voor praktijkvoorbeelden kan je bij ons terecht: lokaalmondiaalbeleid@duffel.be of 015 30 72 51

Contact en openingsuren

Vrijetijdsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 50
F.
015 31 54 01
e-mail
vrijetijd@duffel.be

Vandaag

open van 9 - 12 u.

Morgen

open van 9 - 12 u. en 13.30 - 15.30 u.
Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten