Gemeente Duffel

Hoera, Duffel viert 10 jaar FairTradeGemeente

Gepubliceerd op: woensdag 28 februari 2018 8 u.
10 jaar fairtradegemeente gemeente
Duffel draagt sinds 2008 de titel van FairTradeGemeente. Dus vieren we in 2018 onze 10de verjaardag. We zetten dit een heel jaar lang in de kijker. Vanaf mei krijg je bij de aankoop van een FairTradeEcocyclo gratis een fietswimpeltje. Tenslotte is er Fiesta Justa op zaterdag 26 mei.

Faire etalages

We zetten fair trade letterlijk in de kijker en kleden 2 etalages in de Kiliaanstraat in met een mondiaal thema. De inkleding wisselt om de 2 maanden. Er hangt telkens een prijsvraag aan vast. Ga dus zeker regelmatig een kijkje nemen in de winkelstraat.

We startten in januari en februari met het thema ‘eerlijke kansen voor migratie’ en focusten ons op de vluchtelingenproblematiek. In maart en april zetten we de‘ongelijkheid bij werk en onderwijs’ in de kijker. Wist je dat we volgens Kind & Gezin in 2016 spraken van 13,9 % kansarmoede in Duffel? Dat betekent dat 1 op 7 kindjes geen of te weinig kansen krijgt omwille van een handicap, ziekte, financiële problemen of omdat ze een andere afkomst, taal of cultuur hebben.

Maar ook vele volwassenen krijgen geen eerlijke kansen op onze arbeidsmarkt. Het aandeel werklozen bij Duffelaars afkomstig van niet-Europese landen is bijna 5 x zo groot als ‘Belgische Duffelaars’. Hoe komt dat toch? We lichten het uit in onze etalages van maart en april.

#Duffeltraptfair

In april 2016 lanceerden we samen met Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver onze FairTradeEcocyclo. Deze fietsgids telt twee lussen, die onder meer door Duffel lopen. Onderweg passeer je verschillende stopplaatsen die iets te maken hebben met eerlijke handel en/of duurzaamheid. Zet je alvast schrap voor onze faire Fietsactie.

Sint-Katelijne-Waver werd eind 2017 beloond voor haar fairtrade-inspanningen en verwierf, 10 jaar na grote broer Duffel, de titel van FairTradeGemeente. Putte zou graag in 2018 een FairTradeGemeente worden. De drie gemeenten dagen elkaar uit en trappen deze zomer om ter hardst om Fair Trade in de kijker te zetten. Klim mee in het zadel voor onze faire fietsactie van 1 mei tot en met 21 september 2018. Het wedstrijdreglement kan je onderaan deze pagina downloaden.

Wat moet je doen?

  • Koop een FairTradeEcocyclo en ontvang een feestelijk fietswimpeltje;
  • Maak tijdens je fietstocht een foto op één van de officiële stopplaatsen uit de fietsgids, mét de fietswimpel(s) duidelijk in beeld;
  • Deel deze foto openbaar op facebook met de hashtag ‘#Duffeltraptfair’ en de reden waarom je eerlijke handel belangrijk vindt. 

Begin oktober worden de winnaars bekendgemaakt. Ben jij erbij? Dan krijg je, tijdens de Week van de Fair Trade in oktober, enkele minuten de tijd om je winkelkar te vullen met (h)eerlijke producten uit een plaatselijke supermarkt. De buit neem je gratis mee naar huis. (*)

De fietsgidsen kosten 2 euro en zijn te verkrijgen in het gemeentehuis en de bibliotheek, tijdens de openingsuren. Je vindt onze infostand ook op de markt voor mensen met talent (dinsdag 1 mei), het faire verjaardagsfeest (zaterdag 26 mei), het wereldwinkelterras (zondag 24 juni) en Vlaanderen Feest (zaterdag 7 juli).

Be there and be fair op zaterdag 26 mei

Ben je een fairtrade-sympathisant en hou je wel van een lekker drankje? Ben je een wereldburger en bewijs je dat graag op de dansvloer? Kom dan naar Fiesta Justa op zaterdag 26 mei. We komen samen in zaal ’t Forum (Handelsstraat 33) en toosten samen tijdens het muzikaal avondprogramma met reggaeband Rootman J. & The Zionyouth Crew en de energieke mannen van Antwerp GipsySka Orkestra.

Tickets kosten 5 euro per persoon en zijn verkrijgbaar via het vrijetijdsloket op het gemeentehuis, de bibliotheek en Oxfam Wereldwinkel (Kiliaanstraat). Ga snel naar één van onze verkooppunten, want het aantal beschikbare tickets is beperkt.

(*) Het wedstrijdreglement in verband met deze actie vind je hieronder terug.

Contact en openingsuren

Vrijetijdsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 50
F.
015 31 54 01
e-mail
vrijetijd@duffel.be

Vandaag

gesloten

Morgen

open van 9 - 12 u.
Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten